pátek 10. května 2013

Jak si vybrat správnou sekačku



Jaro je už jistý čas v plném proudu a to značí jednu věc - třeba začít sekat trávu. Pro mnohé je to i čas na nákup nové sekačky, zde však nastává dilema, jaká sekačka je pro mě vhodná. Pojďme to tedy rozlousknout.

Elektrické sekačky:
Elektrické sekačky jsou vhodné hlavně pro menší trávníky před domem a podobně. Jsou podstatně lehčí než motorové a tím i šetrnější pro váš trávník, na kterém si dáte tak záležet. Další výhodou je nenáročná údržba, která spočívá v podstatě pouze v čištění od trávy. Tím pádem jsou i celkové náklady na sekačku mnohem nižší než u benzínové. Některý možná ocení i podstatně tišší chod oproti benzínovým sekačkám, takže když budete sekat přes víkend o 7 ráno tak sousedé vás za to nebudou nenávidět.
Nevýhoda elektrických sekaček je však v tom, že se s nimi nedají sekat větší plochy. Také je problém s sekáním trávníku na kterém je rosa nebo je po dešti, protože sekačka je na elektrický pohon a mohlo by to pro nás znamenat nebezpečí. Nebezpečí může pro nás znamenat i elektrický kabel, který můžeme snadno poškodit. S elektrickou sekačkou se kvůli jejímu omezenému výkonu hůř sekají i větší trávy.

Benzínové sekačky:
Benzínové sekačky mají hlavní výhodu ve svém výkonu, díky kterému není problém sekat i více vyrostlou trávu a větší plochy. Zároveň jsou i více praktičtější protože za sebou netahají žádný kabel ani nic podobného, ​​takže máme volnost pohybu. Navíc většina benzínových sekaček má i pomocný pohon, který nám usnadní sečení hlavně do kopce. Můžeme s nimi sekat i mokrou trávu.
Jsou však náročnější na údržbu, která představuje pravidelnou výměnu oleje a paliva, kontrolu a výměnu filtrů či svíčky. Toto dělá z benzínové sekačky ekonomicky nevýhodnější variantu. Někomu může vadit i větší hluk. Benzínové sekačky jsou také většinou těžší a tím pádem jsou jménem šetrné k vašemu trávníku.

Křovinořezy:
Osobně doporučuji křovinořez pokud musíte sekat plochu mezi množstvím květin, nebo stromů případně máte zahradu, kterou moc neudržujete i nesekáte ji pravidelně. Při sečení menších ploch, např. kolem těch květin nebo stromů bohatě postačí elektrický křovinořez který nemusí mít ani srovná nejvyšší výkon. Pokud máte neudržované zahradu kde máte velké trávy, rozhodně se vyplatí investovat do benzinového křovinořezu s patřičným výkonem.

Shrnutí:
Elektrická sekačka je pro vás výhodná pokud máte pouze menší zahrádku před domem a podobně a zároveň si dáte na trávníku záležet, protože je šetrnější vůči němu jako benzínová.
Benzínové sekačky doporučuji na větší plochy a na trávníky, na kterých si nedáváte až tak moc záležet.
Elektrický křovinořez bude pro vás vhodný kvůli lepší manipulaci pokud musíte sekat plochy s množstvím květin nebo stromů a nechcete je poškodit.
Benzínový křovinořez bude pro vás vhodný na zahrady které pravidelně neudrží.

Můj tip: Osobně doporučuji kombinaci jednu z sekaček + elektrický křovinořez. Já mám elektrickou sekačku kterou používám na sekání trávníku před zahradou na kterém si dám záležet. Na ostatní plochu používám výkonnější benzinovou sekačku. Elektrický křovinořez používám na sečení kolem stromů a květin. Benzínový křovinořez máme na pozemek který udržuji jen jednou za čas a nechávám na něm poměrně vysokou trávu.

PS: Při křovinořezy nezapomínejte na ochranu minimálně očí, nejlépe celé tváře!

Napsal:

Žádné komentáře:

Okomentovat